Wat is mijn huis waard? WOZ-waarde berekenen

WOZ-waarde

Vraagt u zich af wat uw huis waard is en wilt u de WOZ-waarde berekenen? Dan zit u bij dit artikel op de juiste plaats. Graag helpen we u de waarde van uw woning te berekenen. Om dit te doen nemen we de WOZ-waarde als uitgangspunt. Zo krijgt u antwoord op de vraag: wat is mijn huis waard?

Aankoopprijs

Wanneer u uw woning recent heeft gekocht is de waarde waarschijnlijk niet veranderd. Als u een woning in aanbouw koopt of wanneer u uw woning binnen de familie heeft gekocht ligt de aankoopprijs soms niet in lijn met de WOZ-waarde. In dergelijke gevallen wijkt de WOZ-waarde vaak af.

Verkoopprijzen van vergelijkbare woningen

Bij uw plaatselijke makelaar kunt u informeren welke vergelijkbare woningen er recent verkocht zijn. Vervolgens kunt u bij het Kadaster de verkoopprijs van deze woningen opvragen en kunt u op basis daarvan een vergelijk maken.

WOZ-waarde opvragen bij de gemeente

Bij de gemeente kunt u drie WOZ-waarden van vergelijkbare woningen opvragen, drie woningen binnen een andere categorie en van drie woningen uit een andere gemeente. Vanaf 1 oktober 2016 is de WOZ-waarde van iedere woning direct inzichtelijk.

Taxatierapport

Wilt u meer zekerheid over de waarde van uw woning? Dan kunt u ook een professioneel taxatierapport laten maken. Wanneer u uw WOZ-waarde wilt laten verlagen is dit tevens een extra bewijsstuk om aan uw gemeente te laten zien. Houd er rekening mee dat aan dit taxatierapport kosten zijn verbonden. Over het algemeen wordt een taxatierapport als leidend behandeld en is het dan ook een waardevol argument in eventuele bezwaarprocedures.